maandag 30 november 2009

De gluten monstertjes...

Glutenintolerantie
Ongeveer 160.000 Nederlanders kunnen geen gluten verdragen. Zij hebben coeliakie, dat lichamelijke klachten kan geven als buikpijn, diarree en gewichtsverlies. De ziekte wordt vaak niet herkend. Als eenmaal de juiste diagnose wordt gesteld, is een glutenvrij dieet de enige oplossing. Coeliakie is een stoornis van de dunne darm die ontstaat door een overgevoeligheid voor gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut.

Veel voorkomende klachten
In een gezonde darm zorgen grote hoeveelheden darmvlokken voor een goede opname van de voedingsstoffen. Bij coeliakie zijn deze darmvlokken door de gluten beschadigd of zelfs verdwenen. Daardoor worden voedingsstoffen minder goed opgenomen en kun je klachten krijgen als buikpijn, diarree, vermoeidheid en lusteloosheid.

Waar zitten gluten in?
Als blijkt dat je coeliakie hebt, is een glutenvrij dieet de enige oplossing. Door geen gluten meer te eten, kunnen de darmvlokken zich herstellen en nemen de klachten langzamerhand af. Gluten komen voor in alledaagse voedingsmiddelen zoals brood, pasta, muesli, crackers, gebak en koek. Fabrikanten voegen glutenbevattende graanproducten bijvoorbeeld als bindmiddel toe aan soep en sauzen. Je komt erachter of ergens gluten in zitten door het etiket te lezen. Fabrikanten moeten deze ingrediënten namelijk daarop vermelden.

Waar zitten geen gluten in?
Glutenvrij brood en pasta, dat verkrijgbaar is in reformzaken, natuurvoedingswinkels, sommige grote supermarkten en internetwinkels. Deze producten zijn herkenbaar aan het glutenvrije logo en de aanduiding ‘glutenvrij’ op de verpakking.
Graansoorten zoals maïs, gierst, rijst, boekweit en soja.
Veel verse onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groente, fruit, aardappelen, peulvruchten, melk, yoghurt, Nederlandse kaas, eieren, onbewerkt vlees, vis, kip en olie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten